Bazalka
Bazalka je teplomilná jednoletá rostlinka.
Tato bylinka patří k nejčastěji pěstovaným v bytě. Je velmi užitečná při vaření a dokáže jemně provonět vzduch.
Pěstování bazalky: Pro pěstování v květináči nebo truhlíku vybíráme nižší, kompaktně rostoucí odrůdy. Semínka vyséváme na povrch substrátu pro výsev, který po celou dobu klíčení udržujeme vlhký. Rostlinky s několika pravými listy přesadíme do zeminy pro pěstování bylinek. Bazalka vyžaduje slunné stanoviště. Zaléváme mírně nejlépe v poledne. Při zalévání dbáme, aby se voda nedostala na listy, vytvořily by se na nich nepěkné hnědé skvrny.,hnojíme pouze organickými hnojivy. Je velmi citlivá na chlad a průvan, vybíráme jí tedy teplé místo. Pokud si ji chcete pak přesadit na zahrádku, nejlepší období je v polovině května. Za suchého počasí .Při zalévání bazalky také dbáme, aby se voda nedostala na listy, vytvořily by se na nich nevzhledné černé skvrny.
Použití bazalky:
Bazalka je hojně využívána v italské kuchyni při přípravě pizzy a těstovin. Výborně se hodí k pokrmům s rajčaty, k masu, rybám a grilování. Lze ji použít pro ochucení polévek a vegetariánských jídel. Skvěle chutná v kombinaci s rajčaty a mozzarelou.
Bazalka, stejně jako ostatní bylinky, má i významné léčivé účinky. Používá se při léčbě nechutenství, podporuje totiž činnost žaludkku a chuť k jídlu. Působí protizánětlivě, protikřečově, pomáhá při nadýmání, nespavosti a migréně.
Bazalku jde sušit, zamrazit, a využít ji též v kuchyni při výrobě oleje, pesta....Hodí se do těstovinových pokrmů, toustů, do salátů, k masu např.kuřecímu.
V lékařství bazalka podporuje chuť k jídlu, uvolňuje křeče trávicího traktu, je vhodná proti kašli.
Recepty:
Bazalkové pesto : Jednoduše vezměte pár čerstvých lístků bazalky a nakrájejte je na malé kousíčky. Přidejte k nim mačkaný česnek a zalijte olivovým olejem. Celé to zamíchejte, nechte chvíli odstát a máte výborné pesto do různých jídel.
Italský salát : Na závěr si ještě řekněme, jak si připravit chutný italský salát s bazalkou. Budete k tomu potřebovat pár čerstvých lístků bazalky, rajčata, olivový olej a sýr mozzarella. Všechny ingredience smíchejte, dejte na chvíli zchladit do chladničky a hned na to si na něm můžete pochutnat.