Bazalka

Bazalka je teplomilná jednoletá rostlinka.  

Tato bylinka patří k nejčastěji pěstovaným v bytě. Je velmi užitečná při vaření a dokáže jemně provonět vzduch. 

Pěstování bazalky:  Pro pěstování v květináči nebo truhlíku vybíráme nižší, kompaktně rostoucí odrůdy. Semínka vyséváme na povrch substrátu pro výsev, který po celou dobu klíčení udržujeme vlhký. Rostlinky s několika pravými listy přesadíme do zeminy pro pěstování bylinek. Bazalka vyžaduje slunné stanoviště.  Zaléváme mírně nejlépe v poledne. Při zalévání  dbáme, aby se voda nedostala na listy, vytvořily by se na nich nepěkné hnědé skvrny.,hnojíme pouze organickými hnojivy. Je velmi citlivá na chlad a průvan, vybíráme jí tedy teplé místo. Pokud si ji chcete pak přesadit na zahrádku, nejlepší období je v polovině  května. Za suchého počasí .Při zalévání bazalky také dbáme, aby se voda nedostala na listy, vytvořily by se na nich nevzhledné černé skvrny. 

Použití bazalky:

Bazalka je hojně využívána v italské kuchyni při přípravě pizzy a těstovin. Výborně se hodí k pokrmům s rajčaty, k masu, rybám a grilování. Lze ji použít pro ochucení polévek a vegetariánských jídel. Skvěle chutná v kombinaci s rajčaty a mozzarelou.

Bazalka, stejně jako ostatní bylinky, má i významné léčivé účinky. Používá se při léčbě nechutenství, podporuje totiž činnost žaludkku a chuť k jídlu. Působí protizánětlivě, protikřečově, pomáhá při nadýmání, nespavosti a migréně. 

Bazalku jde sušit, zamrazit, a využít ji též v kuchyni při výrobě oleje, pesta....Hodí se do těstovinových pokrmů, toustů, do salátů, k masu např.kuřecímu.

V lékařství bazalka podporuje chuť k jídlu, uvolňuje křeče trávicího traktu, je vhodná proti kašli.

Recepty:

Bazalkové pesto : Jednoduše vezměte pár čerstvých lístků bazalky a nakrájejte je na malé kousíčky. Přidejte k nim mačkaný česnek a zalijte olivovým olejem. Celé to zamíchejte, nechte chvíli odstát a máte výborné pesto do různých jídel.

Italský salát : Na závěr si ještě řekněme, jak si připravit chutný italský salát s bazalkou. Budete k tomu potřebovat pár čerstvých lístků bazalky, rajčata, olivový olej a sýr mozzarella. Všechny ingredience smíchejte, dejte na chvíli zchladit do chladničky a hned na to si na něm můžete pochutnat.


© 2018zahrádka - pěstování
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky