BYLINKY
Mám ráda bylinky v kuchyni. Používám je při přípravě masa a různých pokrmů, nápojů.... Na této stránce najdete rady k bylinkám, k čemu se používají , jak se sbírají, rozmnožují, uskladňují (sušením, zamražením), dále jak jsou zdravé pro naše tělo.
Bylinky by určitě na Vaší zahrádce neměly chybět
Kdy začít bylinky sbírat
S každou bylinkou je to trochu jinak.
Rozmarýn - můžete sklízet kdykoliv. Pažitku - až bude mít správnou výšku na stříhání. Šalvěj - První rok sklízíme v omezeném množství, pak můžete kdykoliv. Petrželka - jakmile se utvoří lístky. Mátu - před květem, ale můžete celou sezonu. Meduňku - po celou sezonu. Bazalku - nejlepší když má výšku cca 15 cm. Tymián - kdykoliv během celé sezony. Koriandr - až jsou stonky přibližně 15-20 cm dlouhé. Majoránka - bylince se bude skvěle dařit v truhlících, v bylinkových květináčích i přímo na záhonu. Čerstvá majoránka má doopravdy sílu a poroste vám docela sama. Třeba i ze semínka. Sklidíme až doroste do výšky alespoň 6 cm. Nať sbírejte ještě předtím, než drobné větvičky vykvetou, jinak přijdete o značnou část typického aroma majoránky. Ale nedrhejte z větviček drobné lístečky. Vezměte si raději k ruce nůžky a odstřihněte celé větvičky, ve výšce asi 2 cm nad zemí. Při takové péči bude rostlina rychleji obrůstat, a vy se tak dočkáte častější sklizně. Čerstvá nať vydrží v lednici asi dva týdny, pokud ji zabalíte do vlhké textilie a igelitového pytlíku. Dobře vám poslouží i zamrazená nebo naložené v oleji. Poslední sklizeň majoránky by pak měla proběhnout v září. Poté nechte majoránku, ať se v klidu uloží k zimnímu spánku, a před příchodem mrazíků ji přikryjte chvojím. Na jaře vám zase krásně obrazí.
Se sběrem to nesmíme však přehánět, rychleji porostou, pokud je budete často stříhat, řezat. Nesmíte zastřihnout bylinku celou, ale pouze 1/3, aby neztratila bylinka živiny. Na mátu a pažitku se toto však nevztahuje.
Bylinky na zahradě
I když by to byla velká a romantická krása, málokdo si v dnešní době upraví celou zahradu jako bylinkovou. Naštěstí zelené koření naprosto spokojeně roste vedle okrasných květin a zeleniny i v té nejmenší zahrádce - vzájemně se ovlivňují v růstu a tvoří velmi krásné kombinace. Na zřeteli ale musíme mít výšku rostlin, aby žádná po slunci toužící bylinka nebyla zakrytá nějakou vysokou bujně rostoucí zeleninou.
Bylinky, které denně používáme v kuchyni, by měly být po ruce. Proto co nejblíže domu pěstujeme petržel, pažitku, kerblík, naťový celer, bazalku, saturejku setou, mateřídoušku či brutnák.
Klidně vysejte kopr mezi zelí, rajčata, zelí, cibuli a mrkev. Nejen že příznivě ovlivňuje vzcházení semen, ale je prevencí proti škůdcům na kořenech. Petržel ochrání rajčata, cibuli, pór, ředkvičky a ředkve - nemá se však ráda s hlávkovým salátem. Také silice dalších bylinek likvidují choroby a škůdce a příznivě působí na růst svých zelených sousedů.
Taková šalvěj je přímo všemocná. Svou intenzivní vůní zahání slimáky, mravence, bělásky a mšice.Podporuje růst a zdraví fazolí, hrachu, zelí a mrkve.
Brutnák opatruje rajčata, růže, jahody, červenou řepu, celer, zelí a tykvovité rostliny. Saturejka svědčí fazolím, cibuli a zelí. Pro zelí je dobrou společnicí i bazalka, která zároveň zahání škůdce lilkovitým zeleninám (bramborám, rajčatům, lilkům a paprikám). Máta podporuje růst rajčat a odpuzuje květilku, dřepčík, běláska a plže. Levandule chrání růže.
Jak bylinky rozmnožovat
U rozmarýnu, bazalky a máty se sbírají výhonky.Stačí odtrhnou, nechat tak dva lístky nahoře a vložit do vody na zapuštění kořínků, pak můžeme zasadit.
Sušení bylinek
Aby jste se bylinek nemusely vzdávat i v zimě. Vhodné je sušení a zamražení. Sušíme bylinky, které mají dřevnaté stonky, jako je například rozmarýn, levandule, oregáno. Odřežeme celé stonky, svážeme a zavěsíme, aby vysely lístky dolů. Necháme je úplně vyschnout.
Zamražení bylinek
Nebojte se bylinky zamrazit. Nejlépe je zamrazit samotné lístky. Vložíte je do nádobky na led, zalijete vodou a dáte do mrazničky. Můžete je používat kdykoliv je budete potřebovat . Budou vždy jak čerstvé.
Dále je můžete potřít olejem a vložit do mikrotenového sáčku a vložit do lednice.
Také je můžete umixovat na pastu a zabalit do papíru na pečení a dát zamrazit. Pokud je použijete, stačí odříznout a vrátit zpět do mrazničky.
Nakládání bylinek
Bylinky se nejčastěji nakládají do octa nebo oleje.
Pokud bylinky nakládáte do oleje, musí být v temnu a chladu, aby bylinky nezhnědly a olej se nezakalil. Bylinky z oleje vyndejte cca po 14 dnech.