Pažitka

Je to jarní bylinka , která má všestranné využití. Má cibulovou chuť a voní i po česneku. Pažitku můžete pěstovat jak v květináči tak na zahrádce. V interiéru vyžaduje jako všechny bylinky zvýšenou péči. Časté zalévání, neboť substrát brzy vysychá. Dejte však pozor na přelití.  Pokud nemá dostatek světla, je slabá a žloutne. Po zastřihnutí, nechte pažitku opět vyrůst. Pokud je pažitka již slabá, doporučuje se  nový výsev.

Koncem srpna až začátkem září pažitku dělte a rozsazujte, aby vám na jaře vyhnala novou nať, kterou v kuchyni určitě všestranně využijete. 

Pažitka obsahuje velké množství vitamínu C  a B2, vápník a draslík. Povzbuzuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení.

Do pokrmů se přidává jako poslední, aby se nezničily její nutriční hodnoty, nevaří se. Neměla by se míchat s jinými aromatickými bylinkami jako je kopr, celer, petržel.  Ve vaječných jídlech nahrazuje cibulku.


© 2018zahrádka - pěstování
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky