Pažitka
Je to jarní bylinka , která má všestranné využití. Má cibulovou chuť a voní i po česneku. Pažitku můžete pěstovat jak v květináči tak na zahrádce. V interiéru vyžaduje jako všechny bylinky zvýšenou péči. Časté zalévání, neboť substrát brzy vysychá. Dejte však pozor na přelití. Pokud nemá dostatek světla, je slabá a žloutne. Po zastřihnutí, nechte pažitku opět vyrůst. Pokud je pažitka již slabá, doporučuje se nový výsev.
Koncem srpna až začátkem září pažitku dělte a rozsazujte, aby vám na jaře vyhnala novou nať, kterou v kuchyni určitě všestranně využijete.
Pažitka obsahuje velké množství vitamínu C a B2, vápník a draslík. Povzbuzuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení.
Do pokrmů se přidává jako poslední, aby se nezničily její nutriční hodnoty, nevaří se. Neměla by se míchat s jinými aromatickými bylinkami jako je kopr, celer, petržel. Ve vaječných jídlech nahrazuje cibulku.